/ БГНЕС
Застоят в европейската интеграция на Република Северна Македония е една от причините за разпространението на дезинформация, смята президентът на страната Стево Пендаровски.

„Хората са уморени да чакат. Резултатите от изследването на „Метаморфозис“ показват, че голяма част от македонските граждани са съгласни страната ни да влезе в Европейския съюз, но не с цената на компромиси със съседните страни. Поради спрялата интеграция, от години се занимаваме със себе си, вместо със съществени европейски реформи. Това се отразява негативно на функционалността на институциите и върховенството на закона в страната, което създава благодатна почва за разпространение на дезинформация. Виждаме, че цената, която плащаме за това, е огромна. Най-видимият и най-разрушителен аспект е емиграцията“, каза на конференция на тема „Справяне с дезинформацията в Република Северна Македония” Стево Пендаровски.

Пендаровски: Шансовете за вдигане на ветото са все по-малки

Според него спирането на евроинтеграцията на страната е един от допълнителните фактори за ширещата се дезинформация в допълнение към трите основни двигатели - склонността на хората да вярват на това, което потвърждава техните възгледи, глобална комуникация и инстинктивното привличане към информация, която предизвиква страх и несигурност и нарастващото подозрение в науката и експертните знания, което поставя под въпрос съществуването на обективна истина. 

Управляващите се похвалиха с конструктивен диалог на коалиционния съвет за РС Македония

Според изследване на Метаморфозис: над 60% от македонските граждани вярват, че световните сили са създали COVID-19 за икономическа и политическа изгода. Половината от гражданите смятат, че световният елит е създал вируса, за да намали броя на хората на планетата. Над 45% от гражданите не вярват в съществуването на вируса и смятат, че наративът е част от заговор на световния елит да ни лиши от свободата. „Заради тази дезинформация много наши съграждани платиха със здравето си, а 9300 с живота си“, каза Пендаровски. 

Ковачевски: Никой не оспорва мястото на македонците и македонския език в световната история

Според него изследвания през последните години показват, че огромното мнозинство от младите хора в Северна Македония имат склонност към лидери с твърда ръка, тоест политици с авторитарни наклонности и това е пряка последица от подкрепата за авторитарните наративи, разпространявани чрез дезинформация. А след началото на случващото се в Украйна, Северна Македония е била обект на дезинформационни кампании, насочени към подбуждане на антизападни настроения и застъпване на „неясни алтернативи на европейската интеграция“.
БТА