Патриарх Кирил заклейми „мита за сговор между църквата и държавата
Патриарх Кирил заклейми „мита за сговор между църквата и държавата / Sofia Photo Agency, архив

Руският патриарх Кирил заяви в телевизионно интервю, че твърденията на пънк групата Пуси Райът за сговор между православната църква и държавата са само мит, чиято цел е да бъде очернена църквата, предаде Франс прес.

"Това е мит. Мит, създаден нарочно. Целта е да бъде атакувана църквата с определена концепция за света. Защо ли? За да се покаже, че с този сговор църквата се опитва да контролира вашата съвест, вашата воля", каза патриархът в интервю, излъчено вчера по телевизия "Росия". "Защо фактът, че президентът или министър-председателят се молят с патриарха един или два пъти в годината, трябва да води до извода, че има сговор? И защо да лишаваме тези хора, които са вярващи, от правото да се молят, включително със своя патриарх?", добави той, цитиран от БТА.

Патриархът на Москва и цяла Русия направи тези изявления след като през август три пънкарки от Пуси Райът бяха осъдени на две години трудов лагер по обвинения в хулиганство и подбуждане на религиозна омраза. През февруари групата изпълни пънк молитва в московска катедрала и се помоли на Дева Мария да отърве Русия от президента Владимир Путин. Младите жени заявиха, че с тази проява са искали да разобличат сговора между църквата и държавата в Русия.

Патриарх Кирил неведнъж е бил критикуван, че публично е подкрепил Путин за президентските избори през март и е осъдил опозицията срещу Кремъл. Поведението му според мнозина е доказателство за твърде голяма близост между църквата и държавата. Медии разкриха, че той води луксозен живот, несъвместим с духовността, добавя АФП.