Партията на Бърти Ахърн води в предварителните резултати на изборите в Ирландия
Партията на Бърти Ахърн води в предварителните резултати на изборите в Ирландия / снимка: BGNES

Партията Фина Фойл на премиера Бърти Ахърн е събрала най-много гласове от всички партии, участващи в парламентарните избори в Ирландия вчера - може би достатъчно, за да запази властта. Това сочат данните от анкетираните избиратели на излизане от изборните пунктове - т.нар. екзит пол, оповестени от ирландската национална телевизия RTE .

Анкетата отрежда на управляващата партия Фина Фойл 41,6 на сто от гласовете, а на главния й съперник от опозицията - партията Фина Гейл - 26,3 на сто. Лявата Лейбъристка партия, която може да се окаже балансьор на властта и има официален съюз с Фина Гейл, получава 9,9 на сто, а дългогодишните партньори на Фина Фойл в коалиционното правителство - Прогресивните демократи, получават 2,6 на сто.

Зелените имат 4,8 процента, Шин Фейн - 7,3 процента и независимите кандидати - 7,5 процента. Анкетата, осъществена за ирландската телевизия от фирмата "Лансдаун маркет рисърч", има допустима грешка от 2,5 на процентни пункта, и бе публикувана два часа, преди изборните комисии да започнат преброяването на бюлетините - сложен процес, който се очаква да продължи два дни.