Марин льо Пен
Марин льо Пен / БГНЕС, архив
Членовете на френската крайнодясна партия "Национален фронт" гласуваха тя да бъде преименувана на "Национален сбор" в опит да се разграничат от име, свързвано от мнозина гласоподаватели с расизъм и антисемитизъм и да улеснят съюзяването с други партии, предаде Ройтерс.

В словото си на партиен форум в Лион председателката на партията Марин Льо Пен направи опит да затвърди властта си, след като през май миналата година беше победена на изборите за президент.

Марин льо Пен с амбиции за партията си, критикува "макронизма"

Льо Пен каза, че това решение ще даде на партията нов импулс и че приоритет трябва да бъде вземането на властта, което може да бъде постигнато единствено чрез коалиране с други партии.

"Това затваря глава от нашето развитие, но отваря нова и по-добра, която няма да е по-малко славна"", каза Льо Пен.

Марин льо Пен
БГНЕС, архив

Новото название "Национален сбор" (Rassemblement National) цели да покаже новата готовност на партията да сплоти и други партии зад себе си и да се откаже от антагонистичните тези на стария Фронт, каза председателката.

Коя е Марин льо Пен?

Като приемственост партията ще запази емблемата си - пламък в червено, бяло и синьо.

Новото наименование е утвърдено година преди следващите избори за Европейски парламент, за които Льо Пен се надява да се съюзи с други десни формации, особено с Никола Дюпон-Енян, срещу партията на президента Еманюел Макрон.


Повдигнаха обвинения на Льо Пен за злоупотреба с доверие

28-годишната Марин Марешал - внучка на Жан-Мари Льо Пен и племенница на сегашната председателка, се връща в политиката, след като преди година се оттегли. Тя е смятана за потенциален бъдещ лидер на "Национален сбор".

В желание да се разграничи от семейството си и да гради собствена политическа кариера, миналия месец Марешал махна от името си в профилите си във Фейсбук и Туитър фамилията Льо Пен.
БТА