Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен
Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен / БГНЕС, архив
На лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен бяха повдигнати предварителни обвинения за злоупотреба с доверие и съучастие в злоупотреба с доверие. Обвиненията бяха формулирани във връзка с разследване за финансирането на парламентарни асистенти на депутати от партията Национален фронт, предадоха световните агенции.
 
В съответствие с ангажиментите, поети от Льо Пен по време на кандидатпрезидентската кампания, тя се яви пред съдиите, които както се планираше, й предявиха предварителни обвинения, каза адвокатът на Льо Пен Родолф Бослю. Той добави, че клиентката му ще обжалва още в понеделник тези обвинения, които според нея нарушавали принципа на разделението на властите.
 
Марин Льо Пен, която е евродепутат от 2004 г., е обвинявана, че е злоупотребила с доверие при използване на пари на Европейския парламент в полза на началничката на кабинета си в Националния фронт Катрин Гризе и на охранителя си Тиери Лежие, уточнява съдебен източник. Тези нарушения се отнасят до периода 2009-2016 г. Льо Пен бе обвинена също в съучастие в злоупотреба с доверие в периода 2014 г. - 2016 г.
 

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен
БГНЕС, архив

Марин Льо Пен дълго време отказваше да се срещне със съдии. Първата призовка й бе връчена за 10 март, но тогава тя изтъкна, че има имунитет на евродепутат и отказа да я приеме. После каза, че ще приеме призовката, но след президентските и парламентарните избори.
 
Магистрати ще се опитат да установят в хода на разследването, по което бяха повдигнати предварителните обвинения срещу Льо Пен, дали Националният фронт е създал механизъм, чрез който неговите постоянни служители са получавали заплати от Европейския парламент, но без да са работили там. Твърди се, че по този механизъм ЕП може би е изгубил близо 5 милиона евро от 2012 г. до 2017 г.
 
Седемнадесет депутати от Национален фронт, сред които Льо Пен и нейният баща Жан-Мари Льо Пен, са обект на разследването във Франция, започнало през 2015 г. То се отнася за най-малко 40 техни асистенти.