Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен / БГНЕС, архив
Льо Пен: сърдечното лице на френската националистическа десница
Марин льо Пен е родена на 5 август 1968 г. в Ньой сюр Сен. Тя е дъщеря на основателя на крайнодясната партия Национален фронт - Жан-Мари льо Пен.
 
Като малка тя отраства потопена в света на крайната десница. Преживява бомбено нападение срещу семейното жилище в Париж, когато е на 8 години. По-късно признава в биографична книга, че детството й е било трудно.
 
Марин льо Пен е адвокат по образование. На 18 години става член на Национален фронт. После оглавява младежкото крило на партията. През 2002 г. за първи път се кандидатира за депутат в парламента. През 2007 г. ръководи кандидат-президентската кампания на баща си.
 

Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
БГНЕС, архив

Когато застана начело на Национален фронт, тя се опита да изчисти имиджа на партията и дори изключи баща си заради коментари, с които той омаловажи Холокоста.
 
По време на предизборната си кампания Марин льо Пен се обрисуваше като сърдечен лидер, който иска да спечели подкрепата на всички, независимо от техния произход. Тя се представяше като кандидат, който иска да защити френския народ.
 
Марин иска да преговаря в Брюксел за излизане на Франция от Шенгенското пространство и от еврозоната и връщането на Франция към франка. Тя обяви, че след преговорите ще работи за организиране на референдум за членството на Франция в ЕС, припомня Франс прес. Лидерката на Националния фронт проповядва затваряне на френските граници. Тя иска да върне суверенитета на Франция върху контрола върху нейните граници и нейните финанси, отбелязва Асошиейтед прес.
 

Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
БГНЕС, архив

В областта на имиграцията Марин се стреми да сведе имиграцията във Франция до 10 000 души годишно. Тя дори заговори в края на кампанията си за "мораториум" върху законната имиграция. Освен това тя иска да ограничи условията за предоставяне на убежище, да затегне правилата за събиране на семействата на имигрантите и да направи невъзможно узаконяването на статута на чужденци, които пребивават нелегално в страната. Льо Пен предвижда и автоматичното експулсиране на престъпниците, които са чужденци. Тя се зарече да забрани и носенето на ислямско було и на буркини на обществени места, посочва Франс прес.
 
В областта на борбата с тероризма Льо Пен обещава да укрепи разузнавателните служби, да засили ролята на полицията и армията, припомня АП.
 

Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
БГНЕС, архив

Крайнодясната кандидатка иска Франция да напусне военното командване на НАТО, за да "не бъде въвличана във войните на другите" и да бъде независима във военен план, посочва АП. Марин льо Пен настоява да се увеличи числеността на армията с още 50 000 душ, а бюджетът за отбраната на Франция до 2022 г. да достигне 3 процента от БВП. Според нея Франция трябва да се сдобие с втори самолетоносач, с повече бойни самолети, с кораби и бронирана техника.
 

Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
БГНЕС, архив

В областта на икономиката, данъчната и социалната политика Льо Пен планира повече служители в държавната администрация и в болниците и по-малко в местните органи на властта. Тя предвижда и създаване на 21 000 нови работни места в полицията и митниците. Льо Пен иска да върне възрастта за пенсиониране на 60 години при 40 години стаж, припомня Франс прес. Лидерката на Националния фронт планира да обложи с 35-процентов данък стоките на предприятията, които прехвърлят заводите си в чужбина. Тя предвижда и наказания за назначаване на чуждестранни служители. Льо Пен обеща да намали с 10 процента данъците върху доходите на хората от трите най-ниски данъчни категории.
 

Кандидатът за президент на Франция - крайнодясната Марин льо Пен
БГНЕС, архив

В областта на външната политика Льо Пен твърдо подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад. Тя се дистанцира от ударите на американския президент Доналд Тръмп срещу сирийска военна база. Льо Пен е приятелски настроена към руския президент Владимир Путин, припомня АП.
БТА