Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон
Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон / БГНЕС
Кандидатката на крайната десница Марин льо Пен и проевропейският центрист Еманюел Макрон започнаха с яростни атаки предизборния си дебат в сряда вечерта между двата тура на президентските избори във Франция, съобщи Франс прес.

"Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юбъризацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси", атакува Льо Пен.
 

Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон
БГНЕС

"Вашата стратегия е да казвате много лъжи", отвърна кандидатът на движение "Напред". "Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите", каза Макрон в следения от милиони зрители телевизионен сблъсък.

Макрон ще победи убедително Льо Пен на балотажа, сочи проучване

Четири бяха основните теми в двучасовия дебат, който се модерираше от двама журналисти: икономика, тероризъм, образование и Европа.
 

Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон
БГНЕС

Макрон и Льо Пен влязоха в стълкновение по темата сигурност. "Сигурността и тероризмът са основна проблематика, която напълно отсъства от вашия проект", заяви Льо Пен, цитирана от Франс прес.

"Вие нямате проект, а освен това сте снизходителен към ислямския фундаментализъм", каза тя на висок глас и със сериозно изражение.

Протести в Париж срещу Макрон и Льо Пен (ВИДЕО/СНИМКИ)

Макрон обвини опонентката си, че подтиква страната към гражданска война и допълни, че борбата срещу тероризма по никакъв начин не трябва да довежда до такъв конфликт. Това по думите му е капан, "който ни залагат терористите".
 

Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон
БГНЕС

Центристът обясни, че програмата му за борба с тероризма се опира на разузнаването и на засилването на сътрудничеството между европейските държави.

"Това, което предлагате, както обикновено, е "чудодейно" лекарство", каза той иронично. "По телевизията водите борба срещу тероризма, но всеки път, когато се предложат реформи в Европейския парламент, вие не гласувате за тях", допълни Макрон.
БТА