Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС, архив
Германската канцлерката Ангела Меркел каза в интервю за местни вестници, че би желала Еманюел Макрон да спечели президентските избори във Франция, и изрази увереност, че той ще бъде един силен президент, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Нямам ни най-малко съмнение, че Еманюел Макрон, ако бъде избран за президент - което бих желала - ще бъде силен президент", каза Меркел в интервю за вестници от групата Ер Ен Де (RedaktionsNetzwerks Deutschland).

Протести в Париж срещу Макрон и Льо Пен (ВИДЕО/СНИМКИ)

На въпрос дали Германия ще приеме евентуално френско искане да увеличи вноската си в Европейския съюз, за да помогне за икономическата стабилност на Франция, тя отвърна: "Ще видим. Не мога да предсказвам разискванията с бъдещия френски президент".

Макрон срещу Льо Пен на балотажа във Франция

Запитана дали Макрон трябва да докаже, че не е "германски пудел", Меркел каза, че тази квалификация е "просто абсурдна".
 

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

В неделя във Франция ще се проведе вторият тур на президентските избори. На финалната права в надпреварата за Елисейския дворец останаха центристът Еманюел Макрон и кандидатката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Очакванията, базирани на социологически прогнози са, че Макрон ще е новият президент, като ще победи Льо Пен с преднина от около 20 на сто.

 
БТА