Кандидатът за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон
Кандидатът за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон / БГНЕС
Центристът Еманюел Макрон каза, че не се приема за сигурен победител на президентските избори във Франция и ще се бори да победи крайнодясната лидерка Марин льо Пен, предаде Ройтерс.

"Нищо не е спечелено. Моята битка е да победя Марин льо Пен", заяви Макрон пред репортери, след като посети болница западно от Париж.

„Шарли ебдо” с карикатура на семейство Макрон (СНИМКА)

Макрон, който е критикуван, че се държи все едно победата му на балотажа следващия месец е сигурна, направи изявлението, след предупреждение, отправено от френският президент Франсоа Оланд.
 

Кандидатът за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон
БГНЕС


Победата на центриста Еманюел Макрон срещу кандидатката на крайната десница Марин льо Пен на втория тур на президентските избори във Франция на 7 май не е гарантирана, предупреди по-рано Оланд, цитиран от Франс прес.

"Мисля, че следва да сме изключително сериозни и мобилизирани, да смятаме, че нищо не е спечелено, защото победата на едни избори трябва да се заслужи, да се завоюва, да се оправдае", заяви Оланд по време на посещение в Западна Франция.

Макрон срещу Льо Пен на балотажа във Франция
 

плакати президентски избори Франция
БГНЕС, архив

Според окончателните данни за вота на първия тур Макрон получава 24,01 процента от гласовете, дадени от французите в неделя. Крайнодясната лидерка Марин льо Пен получава 21,30 процента.  Кандидатът на десницата Франсоа Фийон получава 20,01 процента, а кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон получава 19,58 процента, допълват агенциите. Кандидатът на социалистите Беноа Амон е на пето място с 6,36 процента, а националистът Никола Дюпон-Енян има едва 4,70 процента. Така на балотажа отиват Макрон и Льо Пен. Според данни на социологическите агенции Макрон ще победи опонентката си със солидна преднина от 20 процента.
БТА