/ gettyimages.com
Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро".

Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди вчера в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени.

Макрон срещу Льо Пен на балотажа във Франция

"Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания.

Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон.

Опасност от кибер атака в Германия (ВИДЕО)

"Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.
БТА