Хилари Клинтън обвини Русия за хакерска атака срещу демократите в САЩ
Хилари Клинтън обвини Русия за хакерска атака срещу демократите в САЩ / Guliver/Getty Images

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън каза, че руските разузнавателни служби са проникнали в компютрите на партийния национален комитет и обвини републиканския си съперник Доналд Тръмп, че демонстрира подкрепа за руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Хилари Клинтън: Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими

Съединените щати не са обвинили официално Русия, че стои зад хакерските атаки срещу Демократическата партия. Експерти по киберсигурност и американски официални лица обаче изразиха мнение, че Русия е организирала публикуването на вътрешна кореспонденция между членове на партията, за да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ на 8 ноември.

"Знаем, че руските разузнавателни служби са хакнали (информационните системи на) Националния комитет на Демократическата партия. Знаем, че Тръмп показва много смущаваща склонност да подкрепя Путин", каза Клинтън в интервю, излъчено в днешния сутрешен блок на телевизия "Фокс нюз".

Тръмп смята, че Путин го уважава

На въпрос дали вярва, че Путин иска Тръмп да влезе в Белия дом, Клинтън отговори, че няма да прави такива заключения. "Но мисля, че излагането на фактите повдига сериозни въпроси за руската намеса в нашите избори, в нашата демокрация", допълни бившият държавен секретар на САЩ.

"Тръмп възхвалява Путин, въпреки че президентът умишлено се бърка в избирателния процес, а това повдига въпроси за националната сигурност", смята Клинтън.

Източник: БТА