/ iStock/Getty Images
Местните власти налагат локални ограничителни мерки за спиране на разпространението на заразата
Френското правителство обяви вчера Париж и Марсилия, както и околностите им, за зони с повишен риск от коронавирус, което дава на местните власти правомощия да налагат локални ограничителни мерки за спиране на разпространението на заразата, предаде Ройтерс.

СЗО: Все още има надежда за овладяване на пандемията от коронавируса

Тази мярка, обявена с указ, последва резкия ръст на заразени с коронавирус във Франция през последните две седмици
. Франция регистрира за последното денонощие повече от 2500 нови случая на коронавирус за втори пореден ден. Такива равнища бяха отчетени последно в средата на април, когато страната се намираше под една от най-строгите карантини в Европа.

Така броят на регистрираните случаи на заразени с коронавируса достигна 212 211. От здравното министерство нарекоха положението "обезпокоително" и посочиха, че броят на заразените е нараснал във всички възрастови групи, но особено силно сред тези на възраст между 25 и 35 г.

Решението на правителството дава на местните власти в Париж и югоизточния департамент Буш дю Рон правомощия да ограничават придвижването на хора и автомобили, достъпа до обществения транспорт и въздушните превози, достъпа до обществени сгради, както да затварят ресторанти, барове и други обекти.

Маските стават задължителни и на открито в Париж (ВИДЕО)

Париж и Марсилия вече направиха през последните дни носенето на предпазни маски задължително на оживени обществени места. Властите в столицата публикуваха актуализирана карта, показваща местата, където носенето на маска е задължително. В тази зона влиза почти цялата централна част на Париж, включително и алеите покрай река Сена и каналите.

Събиранията на повече от 10 души в града се забранява, ако не може да се гарантира спазването на предпазните мерки, съобщи полицията. Вчера Великобритания съобщи, че ще наложи 14-дневна карантина на всички пристигащи от Франция от днес заради ръста на новозаразените.

Нидерландия и четири други страни бяха добавени също към карантинния списък на Великобритания, където вече са Испания и Белгия. Веднага, след като Лондон обяви тази мярка, пристанищата покрай Ламанша се задръстиха с коли на британски туристи, бързащи да напуснат страната и да се приберат с фериботи в родината си преди влизането й в сила, което би ги задължило да се карантинират за две седмици след завръщането си. Напълниха се и влаковете и самолетите за Великобритания.  
БТА