Папата приключи близкоизточната обиколка с призив за мир
Папата приключи близкоизточната обиколка с призив за мир / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети отпътува днес от международното летище "Бен Гурион"между Тел Авив и Ерусалим със самолет на израелската авиокомпания "Ел Ал" за Рим, съобщи Франс прес.

С това папата приключи първата си близкоизточна обиколка и първото поклонение в Светите земи. На срещите с вярващи и политици в Израел, Йордания и автономните палестински земи главата на римокатолическата църква призова за мир в Близкия изток и осъди бруталното изтребване на евреи по време на Холокоста.

Бенедикт Шестнайсети изрази категорична подкрепа за палестинците в стремежа им към независима държава, както и на правото им да живеят достойно, без някой да ограничава свободата им на пътуване. Той нарече трагедия решението на Израел да издигне защитна стена между населените с израелци и палестинци райони на Западния бряг. Той заяви, че бетонната стена, разделяща двата народа, "е най-тъжната гледка за цялото ми посещение по тези земи".

"Позволете ми да отправя призив към хората по тези земи: стига толкова кръвопролития! Стига боеве! Стига тероризъм! Стига война!", заяви папата на церемонията по изпращането му на летището. "Нека всички признаят правото на Държавата Израел да съществува и да се радва на мир и сигурност в международно признатите си граници. Нека всички признаят и правото на палестинския народ да има суверенна независима родина и да живее с достойнство", подчерта Бенедикт Шестнайсети.