Папата отправи послание на надежда за страдащото от насилие Мексико
Папата отправи послание на надежда за страдащото от насилие Мексико / снимки: Reuters

Над 300 000 мексиканци се събраха на литургията на открито, която отслужи папата в град Силао, за да чуят неговото послание на надежда за страдащата от насилие страна, съобщиха световните агенции. Бенедикт Шестнайсети заяви на множеството да се обърнат отново към сърцата си и вярата си, която ще им помогне в трудните и размирни времена. Светият отец призова християните да се "вгледат дълбоко в човешкото сърце, особено във времена на скръб, но и на надежда, каквито са сега времената за хората в Мексико и в Латинска Америка", предаде Асошиейтед прес.

Папата изтъкна основното значение на "новата евангелизация" на континента, чието население "е запознато с Христовото учение от 500 години", отбелязва ИТАР-ТАСС. По думите на римския първосвещеник това е необходимо пред лицето на "разрастващата секуларизация и проникването на различни секти". В Латинска Америка живеят почти половината (47%) католици. Както отбелязват наблюдатели, напоследък в страните от този регион се забелязва тенденция на намаляване броя на адептите на католическата църква.

Папата отправи послание на надежда за страдащото от насилие Мексико
netinfo

За място на тържествената литургия бе избран Паркът на двестагодишнината на мексиканската революция, разположен в подножието на хълм, на който се издига статуята на Христос - един от най-важните символи на мексиканския католицизъм.

На идване към парка папата прелетя с военен хеликоптер над 22-метровата бронзова статуя на Христос, изобразен с протегнати ръце, подобно на известната статуя в Рио де Жанейро, предава БТА. За мексиканците паметникът има не само чисто религиозно, но и историческо значение - напомня за католическото въстание от 1926-1929 г. срещу властите и антиклерикалните закони на мексиканската революция, забраняващи например големи литургии на публични места като днешната, на която се очакваше да се съберат около 350 000 души, отбелязва Асошиейтед прес.

В щата Гуанахуато, където протича мексиканската визита на Светия отец, са били водени някои от главните битки на въстанието от началото на миналия век. В този район и до днес е силен консервативният католицизъм.

Папата отправи послание на надежда за страдащото от насилие Мексико
netinfo

Бенедикт Шестнайсети специално искаше да посети Гуанахуато, за да види и благослови статуята на Христос. Това искаше да направи и предишният папа - Йоан Павел Втори, но така и не успя, каза говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

В парка Светият отец се придвижваше с папамобила си. Един човек подаде на папата широкополо черно мексиканско сомбреро, което Бенедикт си сложи на път към олтара.

След като падне мрак, Светият отец дистанционно ще включи новото осветление на статуята.

Папата отправи послание на надежда за страдащото от насилие Мексико
netinfo