/ БГНЕС
Папа Франциск смята за приключен неотдавнашния си спор с предшественика си Бенедикт XVI за безбрачието на свещениците, каза интервюирал го италиански журналист, цитиран от ДПА.

Основателят на левия в. "Република" Еудженио Скалфари е атеист, който изненадващо се сприятели с папа Франциск. Интервюто му с него е публикувано в днешния брой на вестника. По думите на Скалфари папата е споделил с него, че е изгладил нещата с Бенедикт и "въпросът с Ратцингер следователно е приключен". (Рожденото име на Бенедикт Шестнайсети е Йозеф Ратцингер).

За първи път Папа Франциск назначи жена на висш пост във Ватикана

Бившият папа предизвика смут тази седмица, когато се появи новината, че е написал книга в съавторство с кардинал Робърт Сара, в която се обявява против всякакво смекчаване на правилото за безбрачие на свещениците.

Тъй като се очаква папа Франциск да вземе решение по този въпрос в близките седмици, книгата до голяма степен се приема като непочтителен опит да се повлияе на едно решение, което единствен папата може да вземе.

Папа Франциск предпазливо прие да целуне монахиня, само ако "не хапе" (ВИДЕО)

Във вторник Бенедикт поиска името му като съавтор на книгата да бъде премахнато. Нейното първо издание обаче излезе в сряда във Франция с неговото име и снимка на корицата.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни потвърди, че Скалфари се е срещнал с папата тази седмица и определи публикацията му като "свободен преразказ на това, което журналистът си спомня" от тази среща.

Папата удари по ръката нахална жена (ВИДЕО)


95-годишният Скалфари не използва записващо устройство и точността на използвани от него цитати вече е била поставяна под съмнение в миналото. Светият престол обаче никога не се е разграничавал официално от някое от интервютата му с папата, отбелязва ДПА.
БТА