Папа Франциск навърши 80 години, пожела си мъдра и щастлива старост
Папа Франциск навърши 80 години, пожела си мъдра и щастлива старост / Guliver/Getty Images

Папа Франциск днес навърши 80 години. Главата на Римокатолическата църква започна рождения си ден със специална литургия, на която присъстваха редица кардинали, живеещи в Рим, предаде ДПА.

Папата приема пожелания за рождения си ден на седем имейла

В края на богослужението в Капела Паулина - параклис в апостолическия дворец във Ватикана - папата заговори за възрастта си. "От няколко дни едно нещо, което може да изглежда грозно и плашещо, а именно старостта - е в мислите ми", сподели папата.

Папа Франциск сподели своята тайна за борба със стреса

Светоят отец припомни, че древноримски поети и философи като Цицерон и Плиний са наричали старостта "жажда за мъдрост". "Нека се надяваме, че старостта ще е такава и за мен. Молете се моята старост да бъде мирна, религиозна, плодотворна, а също и щастлива", каза папата на присъстващите кардинали.

Ватикана откри седем имейл акаунта, в които всеки който иска може да отправи пожелание до папата по повод юбилея му. Акаунтите са на италиански, испански, латински, португалски, английски, френски, немски и полски.

Папа Франциск: Светът е във война, но това не е война между религии

Програмата на папата за днес включва среща с държавния глава на Малта, с ръководителя на ватиканската конгрегация на епископите, с епископ от Швейцария и с представители на католическата общност Номаделфия от областта Тоскана.

Тази нощ американският президент Барак Обама честити рождения ден на папата. "С думите и делата си папа Франциск вдъхнови хората по света с посланието си за състрадание, надежда и мир", се казва в изявлението на Обама по повод рождения ден на главата на Римокатолическата църква.