Папа Бенедикт XVI се оттегля
Папа Бенедикт XVI се оттегля / снимки: Reuters
Папа Бенедикт XVI се оттегля
61271
Папа Бенедикт XVI се оттегля
  • Папа Бенедикт XVI се оттегля

Папа Бенедикт XVI се оттегля като глава на Римокатолическата църква. Причината, за почти безпрецедентното решение на 85-годишния духовник, е, че вече няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст. Официалното оттегляне на папата ще се състои на 28 февруари, в 19 часа по Гринуич.

Бенедикт XVI заяви, че взима решението по "напълно свободен начин" и, че "изцяло осъзнава сериозността на този жест".

"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина, са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният първосвещеник.

"Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква, да се грижи за нашия върховен Пастир, нашия Исус Христос и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва", заяви папата.

Папа Бенедикт XVI се оттегля
netinfo

Решението е толкова внезапно, че дори най-приближените хора до папата не са го очаквали - едно от най-високопоставените лица във Ватикана, кардинали Анджело Содано, потвърди, че новината е била "като гръм от ясно небе".

"Това не е импровизирано решение, което Негово светейшество да е взел вчера или онзи ден. Папата вече доста време говори за това, че му липсват сили. Той ни е давал знаци, които ние да разпознаем, и ние разбираме, че това е едно решение, което дълго време е обмислял - най-малко няколко месеца", каза говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

От своя страна братът на папа Бенедикт XVI Георг Ратцингер заяви, че е знаел "от няколко месеца" за плановете на главата на Римокатолическата църква да се оттегли и потвърди, че 85-годишният папа "усещал бремето на възрастта си".

"Причината за оттеглянето му е, че той усеща бремето на възрастта си... Знаех от няколко месеца, че се планира оттеглянето му", заяви Ратцингер пред АФП. "Той знае изискванията на службата. Мисля, че решението му е правилно. Положително е, че той предава службата в по-млади ръце", заяви Ратцингер, който е с четири години по-голям от папата.

Той потвърди, че папа Бенедикт XVI ще остане в Рим. "В Рим съм три пъти в годината. При тези пътувания в Рим прекарваме известно време заедно", заяви Ратцингер.

Димитър Ганчев, българският кореспондент на радио „Ватикана", сподели вероятните мотиви за оттеглянето на папата в „Следобедния блок" на Дарик: „Поводът беше днешното предвидено събрание, т.нар. Консисторий, на който папата събира кардиналите за провъзгласяването на трима нови светци на църквата. Коментарите са именно, че папата е заложил това решение още снощи, когато е писал последния си twitter, който гласи: „Трябва да имаме доверие в божието милосърдие. Всички сме грешни, но неговата благодат ни променя и ни обновява". Много са и хипотезите, които посочват, че папата е болен. В сряда е генералната аудиенция за поклонниците от света, на която всички се надяват той да изясни мотивите за своето решение".

На въпрос дали Бенедикт XVI може да влияе по някакъв начин на избора за наследник, Ганчев отговори: „Много се говори за тази вероятност, но по принцип историята показва, че единственият критерий това е Светият дух, който оказва влияние и последното решение, въпреки че се говори за вътрешни течения".

Бенедикт ХVІ застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005 година, когато наследи Йоан Павел ІІ. Последният глава на Римокатолическата цръква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имаше за цел да сложи край на Великата западна схизма.

Папа Бенедикт XVI се оттегля
netinfo

Папа Бенедикт Шестнадесети, чието светско име е Йозеф Ратцингер, е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия на 16 април 1927 година в семейството на полицейски служител. През 1951 година завършва специалност "Теология и философия" в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан", сочи справка в Уикипедия.

На 21 юни същата година е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.
През 1959 година стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 в Университета на Мюнстер. През 1966 става завеждащ катедра "Теология" в Университета в Тюбинген.

На 24 март 1977 е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана.

След смъртта на папа Йоан Павел II кардинал Рацингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

Папа Бенедикт XVI се оттегля
netinfo

Папа Бенедикт XVI се оттегля
netinfo