Папа Бенедикт Шестнайсети осъди евтаназията
Папа Бенедикт Шестнайсети осъди евтаназията / netinfo

На днешното предколедно богослужение папа Бенедикт Шестнайсети изтъкна "ценността на живота на всяко човешко същество", предаде Франс прес.

Оживена полемика в Италия предизвиква междувременно евтаназията на италианеца Пиерджорджо Уелби, добавя агенцията.

Папата се включи в дебата за смъртта на Уелби, като осъди евтаназията и заяви, че животът е свещен до естествения му край. "Рождество Христово ни помага да осъзнаем ценността на човешкия живот, живота на всяко човешко същество, от първия му миг до естествения му край", заяви Светият отец.

Шейсетгодишният Пиерджорджо Уелби, страдащ от мускулна дистрофия, почина в сряда, след като по негова собствена молба бе изключен респираторът, поддържал живота му от 1997 г. досега.

Римският викариат, управляван от кардинал Камило Руини като папски наместник, отказа на Уелби погребение с религиозна церемония с мотива, че желанието му да умре противоречи на църковната доктрина.

Никой не е чужд и самотен в този свят, където Исус пожела да стане спътник на всекиго от нас, заяви папата по време на богослужението.

Наистина всички сме само пътници, но той иска от нас да направим дома си гостоприемен за всекиго, да надвием предразсъдъците, да свалим преградите и да премахнем разногласията, които разделят или още по-лошо - които противопоставят един другиму хора и народи, за да изградим един свят на справедливост и мир, каза Бенедикт Шестнайсети.