Палестинските сили за сигурност искат бронирани коли
Палестинските сили за сигурност искат бронирани коли / netinfo

Бронирани автомобили ще бъдат доставени на силите за сигурност на палестинския президент Махмуд Абас до края на януари, съобщи палестински министър, цитиран от Ройтерс.

През ноември Израел разреши палестинците да получат до 50 леки бронирани машини, но започна спор заради палестинското искане те да бъдат снабдени с картечници. Рияд ал Малки, който е едновременно министър на информацията и на външните работи в правителството на Абас, каза, че палестинците засега са се отказали от това искане, разчиствайки пътя за доставката на машините, макар и без оръжия.

Първата партида ще бъде доставена най-късно до месец, заяви Малки и уточни, че палестинците отново ще поставят пред израелската страна въпроса за монтирането на картечници. Израелските власти се съгласиха първоначално палестинците да получат 25 бронирани камиона и заявиха, че ако силите, верни на Абас, постигнат напредък в поддържането на сигурността на Западния бряг, Израел може да разреши да бъдат доставени още 25 машини.

Русия предложи да достави автомобилите на палестинците преди няколко години, но доставката беше замразена, след като Хамас спечели изборите през януари 2006 г, припомня Ройтерс.