Пакистанци протестират срещу филм на холандски депутат за Корана
Пакистанци протестират срещу филм на холандски депутат за Корана / снимак: БГНЕС

Над 25 хиляди души в Пакистан участваха в най-многобройния протест срещу филм на холандски депутат, критикуващ Корана. Демонстрантите настояваха правителството да изгони посланика на Кралство Холандия от страната, предаде Асошиейтед прес.

„Те наричат това свобода на словото, но това е свобода на агресията“, каза един от лидерите на местна ислямистка група. Демонстрантите изминаха два километра, държейки в ръцете си плакати с надписи: „Готови сме да жертваме живота си заради светостта на нашия пророк“, след което се събраха на главната улица на Карачи, за да чуят своя лидер.

Едновременно с това те изгориха и портрета на холандския депутат Герт Вилдерс, който засне филма, обиждащ чувствата на мюсюлманите. Крайнодесният политик разпространи лентата чрез интернет. Във филма той определя Корана като „фашистка“ книга, подстрекаваща към насилие.

Правителството на премиера Ян Петер Балкененде се разграничи от неговите действия. „Филмът свързва исляма с насилието. Ние отхвърляме тази интерпретация“, каза той на пресконференция, организирана веднага след разпространяването на лентата.