Пакистан отказа да пусне под гаранция „момичето със зелените очи“
Пакистан отказа да пусне под гаранция „момичето със зелените очи“ / Guliver/Getty Images

Пакистански съд отказа да пусне под гаранция Шарбат Гула, която бе арестувана за незаконно пребиваване в Пакистан. Гула е популярна като зеленоокото афганистанско момиче, позирало за снимка на корицата на списание National Geographic преди 30 години, припомня Ройтерс.

Шарбат Гула, която сега е на 40 години, се превърна в символ на кръвопролитните войни в страната си, след като снимката й като младо момиче с изпълнен с болка поглед бе публикувана на корицата на National Geographic.

Гула е в затвор в северозападния пакистански град Пешавар, откакто миналата сряда бе задържана след разследване на Федералната следствена агенция по обвинение в притежание на подправени документи.

Вижте повече за ареста ѝ тук

Специализираният съд за корупция и имиграция в Пешавар отказа да пусне Гула под гаранция с мотива, че молбата й за освобождаване се фокусира върху човешките права и не съдържа правни аргументи. При нелегалното й пребиваване в Пакистан тя на два пъти е злоупотребила с положението си, получавайки пакистанска компютъризирана национална карта за самоличност, съобщи съдът.

Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на до 14 години лишаване от свобода. По-честа практика обаче е нелегалните афганистански бежанци да бъдат депортирани, отколкото изпращани в затвора.

В продължение на години Гула беше анонимна знаменитост, след като National Geographic публикува снимката й през 1985 г. като бежанка с непокорни и изпълнени с болка очи, взиращи се от лице без усмивка, обгърнато от шал на главата й.

Снимката се превърна в символ на страданието в Афганистан при окупацията от Съветския съюз през 1980-те и на подкрепения от САЩ бунт на муджахидините срещу нея.

Посланикът на Афганистан в Пакистан Омар Захилвал каза, че присъдата е в разрез с обещанията на правителството да освободи Гула. Той изтъкна, че тя е болна от хепатит и майка на четири деца. "Въпреки че е световно известна, Шарбат Гула е бедна вдовица и глава на семейството си", каза посланикът в изявление. "Призовавам почитаемия премиер на Пакистан, до когото ще изпратя и официална молба, да се намеси", допълни той.

Източник: БТА