Афганистанската Мона Лиза получи безплатно лечение в Индия
Афганистанската Мона Лиза получи безплатно лечение в Индия / БГНЕС

"Афганистанската Мона Лиза" Шарбат Гула, прочула се през 80-те години, след като нейна снимка се появи на корицата на списание National Geographic, ще премине безплатно лечение в Индия, съобщи днес телевизионният канал Ен Ди Ти Ви, цитиран от ТАСС.

Пакистан причини „най-голямата злина" на момичето със зелените очи (ВИДЕО)

По данни на телевизията, която се позовава на посланика на Афганистан в Индия, Шарбат Гула, страдаща от хепатит С, скоро ще пристигне в Индия и ще се подложи на лечение в град Бангалор в южната част на страната. Вече е получено съгласието на Делхи за предоставяне на безплатен медицински курс.

Арестуваха „момичето със зелените очи" от известната корица на National Geographic

Шарбат става световноизвестна през 1985 година, когато нейна снимка е публикувана на корицата на National Geographic. Фотографията на девойката е направена от журналиста Стив Маккъри в бежански лагер в пакистанския град Пешавар.

По онова време Гула е на около 12 години. Тогава е наречена "Афганистанската Мона Лиза" и символ на трагедията на афганистанската война, припомня ТАСС.

Тази седмица тя бе експулсирана от Пакистан в Афганистан, тъй като съдът я призна за виновна за незаконно пребиваване на пакистанска територия. Жената бе арестувана в края на октомври в дома си в Пешавар, където, според местните власти, живеела без статут на бежанец.

Пакистански съдия разпореди да бъде депортирано "зеленоокото момиче" от корицата на National Geographic

Грозяха я 14 години затвор за незаконно пребиваване в страната, но съдът я осъди на 15 дни, глоба и експулсиране от Пакистан, припомня БТА. В Кабул известната бежанка бе приета от президента Ашраф Гани, който заяви, че афганистанските власти ще й предоставят жилище, за да живее "достойно и в безопасност".

Афганистанската Мона Лиза получи безплатно лечение в Индия
netinfo