Пакистан ще депортира зеленоокото момиче от корицата на National Geographic
Пакистан ще депортира зеленоокото момиче от корицата на National Geographic / БГНЕС

Пакистански съдия разпореди да бъде депортирана Шарбат Гула, зеленоокото "афганистанско момиче", чиято снимка, публикувана през 1985 г. в National Geographic, се превърна в символ на страданието, което носят войните в страната й. Решението бе взето, след като съдът я призна за виновна в незаконно сдобиване с пакистанска карта за самоличност, съобщи Ройтерс.

Над 40-годишната днес Гула бе осъдена също така на 15 дни затвор и глоба от 100 000 рупии (955,11 долара).

Гула от години живее в северозападния пакистански град Пешавар, първоначално със съпруга и децата си. Преди няколко години съпругът й е починал Не става ясно кога Гула ще бъде освободена или депортирана, след като тя вече прекара в затвора 10 дни, каза служител от афганистанското консулство в Пешавар.

В четвъртък Пакистан отказа да пусне под гаранция „момичето със зелените очи"

"Тя може да прекара още четири или пет дни в Пакистан като затворничка, но отправихме специална молба към пакистанските власти да й позволят да се върне в Афганистан или днес, или утре", допълни той.

Съдия Фарах Джамшед от Специализирания съд за корупция и имиграция в Пешавар осъди Гула по Закона за чужденците.

Арестуваха „момичето със зелените очи" от известната корица на National Geographic

Тя бе поставена под арест миналата сряда по обвинение в притежание на подправена пакистанска карта за самоличност, но наскоро бе преместена в болница заради висока температура и високо кръвно.

Шарбат Гула не се яви в съда днес за произнасянето на присъдата.

Източник: БТА