/ iStock/Getty Images
Пожарът, избухнал снощи в лагер за мигранти близо до Вати - предградие на град Самос на едноименния гръцкия остров, вече е под контрол, съобщи гръцкото министерство на миграцията, цитирано Франс прес.

Няма опасност за хората, които още са там, тъй като огънят е обхванал изоставени бараки в западната част на лагера, посочи в изявление министерството.

Евакуираха селище заради голям пожар в провинция Пафос

Малко по-рано кметът на Самос Йоргос Станцос каза за АФП, че всички обитатели на лагера са евакуирани. Според екип на АФП на място много мигранти са били събрани на паркинг близо до лагера.

Според министерството всички кандидати за убежище са били прехвърлени на този свободен терен близо до входа на лагера и тази сутрин ще бъдат преместени в открит в събота нов мигрантски център. Ведомството отбеляза, че десет непълнолетни без придружител са били откарани в новия център снощи.

Пожар в 4-етажна сграда в Хамбург отне живота на двама души

При пика на мигрантската криза през 2015 и 2016 г. в лагера във Вати е имало близо 7000 кандидати за убежище, при първоначален капацитет за прием на 680 души.

През уикенда в лагера с много лоши хигиенните условия е имало около 300 души, които са се съгласили да бъдат прехвърлени в нов приемен център за мигранти от "затворен и контролиран" тип, открит официално в събота от министъра на миграцията и убежището.
БТА