Oтвлякоха пътнически самолет в Судан
Oтвлякоха пътнически самолет в Судан / netinfo

Самолет с 95 пътници и екипаж на борда на суданската авиокомпания "Сън еър" беше отвлечен над размирния судански район Дарфур, предаде Франс прес, цитирайки Мортада Хасан, директор на авиокомпанията.

Самолетът е излетял от град Ниала, в Дарфур, в 13,40 часа по Гринуич, информира Българската телеграфна агенция. Бил е отклонен от маршрута си за суданската столица Хартум малко след излитането. Двайсет минути след излитането пилотът се е свързал с летището в Ниала и казал, че самолетът е отклонен. Поискано е било разрешение самолетът да кацне в Кайро, в Египет, но властите отказали.

Поради недостатъчно гориво пилотът е поискал да кацне на либийска територия и машината е получила разрешение за кацане в либийски град Куфра, намиращ се в югоизточната част на страната, на границата на Либия с Египет.

Представители на компанията казват, че не знаят кой стои зад отвличането на машината. Представител на суданските сили за сигурност, пожелал да запази анонимност, каза, че в самолета има похитител, въоръжен с нож, предаде Асошиейтед прес.

От групировката Мина Минауи, отцепила се от Суданското освободително движение, обявиха, че на борда на похитения самолет има трима членове на Минауи, един от които бил архитект на мирното споразумение в Дарфур от 2006 г.