Отново сблъсъци в САЩ, този път във Филаделфия (ВИДЕО)
Отново сблъсъци в САЩ, този път във Филаделфия (ВИДЕО) / БГНЕС

Сблъсъци избухнаха снощи в град Филаделфия, щата Пенсилвания, между полицията и участниците в демонстрация в знак на солидарност с протестиращите срещу полицейското насилие в Балтимор, съобщиха ДПА и ТАСС.

Близо хиляда души се бяха събрали на протестен митинг във Филаделфия. Част от тях се опитаха да блокират важна междущатска магистрала, но бяха разпръснати от полицията. Демонстрантите хвърляха по полицаите бутилки и други предмети. Няколко полицаи бяха леко ранени. Арестувани са няколко от най-агресивните демонстранти.

Сълзотворен газ срещу демонстрантите в Балтимор (ВИДЕО)

В резултат на размириците в Балтимор тази седмица, които последваха смъртта на 25-годишен чернокож в полицейски арест, бяха ранени близо сто полицаи. Това обяви вчера пред журналисти говорител на градската полиция, цитиран от ТАСС. Най-малко 40 полицаи са хоспитализирани. Задържани са 201 протестиращи. От тях 106 са освободени след 48 часа без повдигане на обвинения, уточни говорителят.

На 25 април в Балтимор станаха сблъсъци между демонстранти и полицията, а на 27 април - в деня на погребението на 25-годишния афроамериканец Фреди Грей - те прераснаха в масови безредици и погроми. Бяха разграбени няколко търговски центрове, над 150 автомобили и 15 сгради бяха опожарени. На 28 април в Балтимор беше обявен комендантски час, а за пресичане на насилието и грабежите в града бяха изпратени полицаи от други щати, както и части от Националната гвардия.

Източник: БТА