Отношенията на Украйна с Русия не пречат на споразумение за асоцииране с ЕС
Отношенията на Украйна с Русия не пречат на споразумение за асоцииране с ЕС / снимки: БГНЕС, архив

Споразуменията на Украйна с Русия, постигнати по време на вчерашното посещение на президента Виктор Янукович в Москва, не възпрепятстват подписването от страната на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, увери днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Европейският съюз „остава открит за подписването на споразумение за асоцииране с Украйна. Не смятаме, че договореностите между Украйна и Русия могат да създадат препятствия за това”, заяви Аштън, пише БТА.

Вече дни наред антиправителствените протести в украинската столица не стихват. Лидерът на украинската опозиционна партия „Удар” Виталий Кличко призова протестиращите на киевския площад „Независимост” да запазят търпение и да продължат да протестират. Кличко призова протестиращите да не предават мечтите си и да не напускат площад „Независимост” толкова, колкото бъде необходимо.

Отношенията на Украйна с Русия не пречат на споразумение за асоцииране с ЕС
netinfo

Продължават и коментарите около споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз. „Кабинетът на министрите дава „зелена светлина” за подписването на пет споразумения. Готвим рамково споразумение, насочено към внедряване на институционални реформи в рамките на програма „Източно партньорство”, заяви украинският премиер.

Гърция е на мнение, че може да ускори процеса на подписване на споразумението между Украйна и ЕС. „Ако властите в Киев кажат „да” на подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, то Атина ще ускори процеса на подписване”, заяви Димитрис Куркулас, зам. външен министър на Гърция. Атина поема председателството на Европейския съюз за 6 месеца от 1 януари 2014 г.

В същото време американския посланик в Киев Дефри Пайет заяви, че украинският президент Виктор Янукович може да разчита на подкрепата на Вашингтон, ако влизането в Европейския съюз остане приоритетен въпрос за властите в страната, предаде УНИАН. Пайет увери, че ако ЕС остане приоритетен въпрос и Вашингтон получи ясен сигнал за това, то американските власти ще окажат подкрепа на украинския президент Виктор Янукович.