Отмениха амнистията по времето на „Мюсюлмански братя” в Египет
Отмениха амнистията по времето на „Мюсюлмански братя” в Египет / снимка: Guliver/Getty Images

Египетското правителство взе решение да се отмени амнистията, обявена от бившия президент Мохамед Мурси по време на управлението на "Мюсюлманските братя". Одобреното след продължително обсъждане решение отменя и редица решения, взети от бившото ръководството в периода юни 2012 г. - 3 юли 2013 г., когато армията свали от власт Мурси и ислямистите.

По време на краткия период на своето управление, ислямистите освободиха десетки екстремисти, много от които бяха осъдени по времето на Хосни Мубарак от трибунали на дълги години затвор, или на смърт. Някои от тях напуснаха Египет, други се установиха в северната част на Синай и активно участват във въоръжената съпротива срещу временната власт и армията.

Както посочват местните медии, „помилването на много от бившите затворници се отрази изключително негативно върху сигурността на страната и нейните граждани”, предава БГНЕС.

В средата на май главният прокурор на Египет изпрати официално искане до Интерпол за арестуването и екстрадирането на около 200 активисти на различни терористични организации.

В „черните списъци” попаднаха както редица поддръжници на забранената в края на миналата година и призната като терористична ислямистка „Мюсюлмански братя”, така и екстремисти, свързани с Ал Кайда, палестинското движение Хамас, участващата в боевете срещу правителствените сили в Сирия екстремистка групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” и „Свободната сирийска армия”.

Министерството на вътрешните работи многократно е заявявало, че всички освободени от Морси терористи ще бъдат върнати в затвора и ще понесат заслужено наказание.