Никола Саркози
Никола Саркози / БГНЕС
Процесът за корупция срещу бившия френски президент Никола Саркози беше отложен, няколко минути след началото по искане на адвокатите на един от обвиняемите, съдия Жилбер Азибер, заради здравословното му състояние, съобщава „Дойче Веле“.

Председателят на съда разпореди медицински преглед на подсъдимия, който трябва да бъде извършен преди следващия четвъртък, когато той трябва да възобнови процес, в който Саркози е изправен пред присъда до 10 години затвор и милион евро глоба.

Никола Саркози се яви в съда в Париж, обвинен в корупция и разпространение на влияние, ставайки първият бивш президент на Франция, седнал на подсъдимата скамейка. 65-годишният бивш президент пристигна в съда в Париж около 13:20 часа, сред облак журналисти, които го чакаха на входа, но не направи изявление.

В съдебната зала Саркози поздрави адвокати и прокурори, преди да седне с дългогодишния си приятел и адвокат Тиери Херцог, който се явява до него по същите обвинения. За разлика от него, третият подсъдим, вече пенсионираният съдия Гилбърт Азиберт, не се яви по здравословни причини и е получил съответния медицински преглед.

Саркози, президент от 2007 до 2012 г., който отрича обвиненията срещу него, обеща, че ще бъде "боен" в този процес. За бившия президент, който твърди, че е невинен, този случай е „скандал“, който ще остане в историята.

Случаят, известен като "подслушване", води началото си от друго дело, което заплашва Саркози, от подозренията, че е получил финансиране от либийския режим на Муамар Кадафи по време на президентската кампания през 2007 г., която го е довела до Елисейския дворец.

Съдиите бяха решили да подслушат телефона на бившия президент и така откриха, че той има тайна линия, за да разговаря с адвоката си, в която той използва псевдонима "Пол Бисмут". Според разследващите някои от разговорите, които е водил там, разкриват съществуването на пакт за корупция. Заедно със своя адвокат Тиери Херцог Саркози се опитал да получи секретна информация от друго разследване чрез съдията Гилбер Азиберт.

Азиберт също бил се опитал да повлияе на колегите си в полза на Саркози. В замяна той обещал на магистрата да му помогне да получи високо желания пост в Държавния съвет в Монако. Длъжност, която той така и не получи.
БГНЕС