Отлагат изтеглянето на американците от Афганистан
Отлагат изтеглянето на американците от Афганистан / cнимка: Reuters

САЩ са се ангажирали да започнат предаването на контрола над сигурността в Афганистан на афганистански сили през юли 2011 г., но може и да не започнат тогава изтеглянето на частите си, заяви днес американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс. Гейтс информира Конгреса, че увеличаването на числеността с 30 000 войници може да трае между 18 и 24 месеца, което ще даде на Пентагона толеранс да прецени на място условията, преди да започне изтегляне.

При обявяването вчера на новата военна стратегия в Афганистан президентът БаракОбама каза, че до 18 месеца войниците ще започнат да се връщат у дома.

Разяснявайки плана в изказване пред Комисията по въоръжените сили в Конгреса, Гейтс отбеляза, че цялостна преоценка на състоянието ще бъде направена през декември 2010 г. Тогава правителството ще прецени дали плановете да се започне предаване на отговорността за сигурността на афганистанците през юли 2011
 г. остават в сила.   

Ние планираме процесът по прехвърлянето да започне през юли 2011 г.. Ако обстоятелствата през декември 2010 г. го налагат, смятам, че президентът е свободен да коригира решенията си, заяви Гейтс пред комисията, цитиран от БТА. Запитан дали началото на предаването на сигурността в афганистански ръце няма да означава и паралелно изтегляне на американските сили, Гейтс отговори: „Смятам, че като прехвърляме все повече области и провинции под афганистански контрол, подобно на Ирак, ще започне и разреждане на присъствието ни и постепенно намаляване на числеността".

Британският премиер Гордън Браун изключи днес изтегляне на британските сили в Афганистан преди афганистанците да са в състояние да поемат контрол над сигурността си, посочва АФП. „Дори в част от област или провинция отговорността за сигурността да бъде предадена на афганистанците през 2010 г., наши войски ще останат там", заяви Браун пред Камарата на общините. На въпрос от опозицията по предишно негово изказване, от което се подразбираше, че през 2010 г. може да започне изтегляне, премиерът отвърна, че не може и дума да става за изтегляне на британския контингент преди афганистанците да могат да поемат контрол върху сигурността в страната.