Открит е дневникът на посланик Стивънс, загинал в Бенгази
Открит е дневникът на посланик Стивънс, загинал в Бенгази / снимка: Reuters

В либийския град Бенгази е бил намерен дневникът на посланика на САЩ Кристофър Стивънс, загинал при нападението срещу американското консулство. Както съобщи американската телевизия Си Ен Ен нейни репортери са се сдобили с дневника, предаде ИТАР-ТАСС. Записките - само седем страници ръкописен текст - били намерени няколко дни след убийството на дипломата в разрушената сграда на консулството в Бенгази. Журналистите веднага съобщили за находката на семейството на Стивънс, но не изпълнили молбата на близките да не огласяват съдържанието на дневника. Няколко откъса бяха цитирани в репортажи на телевизията. В тях Стивънс казва, че в Либия набират сила екстремистите и пише, че да се пребивава в страната става опасно.

Стивънс и още трима американци загинаха при нападение на либийци, обстрелвали консулството с гранатомети, припомня БТА. Първоначално се смяташе, че атаката е реакция на направения в САЩ филм "Невинността на мюсюлманите", възприет от мюсюлманите като обиден за пророка Мохамед.

В неделя обаче шефът на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на американския Конгрес заяви, че атаката срещу консулството не е била свързана с демонстрациите, провокирани от филма, предаде Франс прес. Според Майк Роджърс няма сведения преди нападението пред дипломатическата сграда да е имало протест като демонстрациите пред други мисии. Явно става дума за специално замислена атака, заяви той в предаване на Си Ен Ен.

Държавният департамент на САЩ осъди решението на телевизията да оповести част от съдържанието на дневника на Стивънс въпреки нежеланието на семейството, предаде Лента.ру.

Съобщенията, че Стивънс се е тревожел за сигурността си дадоха основания на Конгреса да критикува администрацията на Барак Обама, че не е осигурила защита на американските дипломати в Бенгази.