Откриха третата черна кутия на разбилия се на летище „Домодедово самолет
Откриха третата черна кутия на разбилия се на летище „Домодедово самолет / Reuters, архив

На мястото на аварията на самолета Ту-154 на "Дагестанските авиолинии" на московското летище Домодедово беше открита трета черна кутия, на която се записват разговорите в пилотската кабина, предаде ИТАР-ТАСС.

Според разследващите тя ще помогне да се разбере какво е довело до трагедията, при която на 4 декември загинаха двама души.

По време на полет на Ту-154 със 155 души на борда спряха и трите двигателя, генераторът и навигационната система. При лоша видимост и ориентирайки се само по указанията на диспечерите, пилотите не успяха да кацнат точно на пистата на летище Домодедово. Самолетът излезе от нея, удари се в нисък хълм и се разпадна на три части. Над 55 души бяха настанени с наранявания в болница. Едната от двете жертви е брат на президента на Дагестан.

Засега основната версия е за човешка грешка. Според специалисти от авиационната служба екипажът най-вероятно при набиране на височина е забравил да включи помпите за подаване на гориво и в резултат на това в системата е попаднал въздух и това е довело до спиране и на трите двигателя.

Кутията за записване на разговорите се намира по принцип не в пилотската кабина, а в зоната на опашката на самолета, която е смятана за най-безопасната.

Другите две черни кутии - тази с данните за параметрите на самолета, както и аварийната, бяха открити още в деня на катастрофата.