Откриха останките на изчезналия бразилски самолет
Откриха останките на изчезналия бразилски самолет / netinfo

Спасителни екипи откриха днес останките на изчезналия вчера над джунглата по поречието на река Амазонка бразилски самолет със 155 души на борда, съобщиха световните агенции. Останките са намерени в труднодостъпен район в бразилския щат Мату Гросу, съобщи бразилската телевизия Глобу, позовавайки се на официални представители. На този етап все още не може да се каже дали има оцелели от катастрофата.

Самолетът Боинг 737-800 пътуваше от град Манаус за бразилската столица Бразилия, откъдето трябваше да продължи за Рио де Жанейро. Машината, собственост на бразилската авиокомпания "Гол", изчезна над амазонската джунгла. Диспечерите загубили връзка с екипажа в 16,48 ч. местно време /19,48 ч. по Гринуич/, докато самолетът прелитал границата между двата бразилски щата Пара и Мату Гросу.

Според властите на борда на изчезналия самолет имало 149 пасажери и шестима души екипаж. В издирването на самолета участваха пет самолета на бразилските военновъздушни сили. "Гол" е нискотарифна авиокомпания и държи втори пазарен дял в сектора в Бразилия, отбелязва Ройтерс. Това е първа голяма катастрофа за основаната през 2001 г. компания, която е считана за една от най-успешните авиопревозвачи в страната. Компанията е закупила наскоро катастрофиралия самолет.

Засега властите все още не могат да се произнесат категорично за причините за катастрофата. Една от основните хипотези е, че машината се е блъснала с друг самолет, който в петък вечерта е кацнал със сериозни повреди, но без жертви сред 6-членния си екипаж във военновъздушна база в щата Мату Гросу.

Последната голяма авиокатастрофа в Бразилия бе през май 2004 година. Тогава 33 души загинаха при разбиването на самолет на регионална компания също в района на Амазонка. Най-тежката катастрофа в историята на бразилската авиация датира от 1982 година. Тогава самолет падна в щата Сеара и загинаха 137 души на борда му.