Еколози обвиниха Филипините, че са сред най-големите замърсители на моретата заради пластмасовите продукти за еднократна употреба
Еколози обвиниха Филипините, че са сред най-големите замърсители на моретата заради пластмасовите продукти за еднократна употреба / iStock/Getty
Кит беше открит мъртъв в южната част на Филипините. Животното не е можело да се храни и е умряло от глад, защото стомахът му бил пълен с пластмасови отпадъци, съобщиха еколози, цитирани от Франс прес.

Пластмасата, която пием, ядем и носим
 
Защитници на околната среда обвиниха Филипините, че са сред най-големите замърсители на моретата заради използването на пластмасови продукти за еднократна употреба.
Този вид замърсяване често причинява смъртта на китове, морски костенурки и други представители на морската фауна.

Световните океани са задръстени от милиони тонове пластмаса
 
В дадения случай клюномуцунест кит на Кювие е намерил смъртта си в южната част на страната. След като била направена аутопсия на животното, в корема му били открити около 40 кг отпадъци, включително пластмасови торбички и опаковки за ориз. То не можело да се храни и умряло от глад, защото стомахът му бил пълен с пластмасови отпадъци.

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

"Това е отвратително. През последните няколко години направихме аутопсии на 61 делфина и кита, но за пръв път откриваме толкова голямо количество пластмасови отпадъци", увериха местни експерти.
БТА