Рибите вече мислят пластмасата за храна
Рибите вече мислят пластмасата за храна / ThinkStock/Getty Images

Океаните и водните басейни вече са толкова замърсени с малки парчета пластмаса, че рибите я възприемат като храна и инстинктивно я поглъщат, съобщи Дискавъри.

Авторите на изследването от университета на Упсала призовават да бъде забранена употребата на микропластмаса в продуктите за лична хигиена. Пластмасовите зрънца в пастата за зъби и лосионите за лице са толкова малки, че преминават през филтрите. В тях има някакъв химикал или визуален елемент, който задейства хранителния инстинкт на рибите.

Пластмасата вече е станала част от земната кора

"Сблъскат ли се с тях, те ги възприемат като храна, която трябва да поглъщат в големи количества", каза морската биоложка Уна Лонстед от екипа.

"Ако микопластмасата има химичен сигнал, приличащ на миризмата на храна, която обикновено задейства еволюционен сигнал за ядене, тогава тя преодолява всички възможни защитни механизми", добави специалистът.

Учените са наблюдавали поведението на ларви на костур, изложени на различна концентрация полистиренова микропластмаса.

Много от ларвите предпочитали малките пластмасови парченца пред естествената храна. Тя забавяла растежа им и се отразявала на поведението им. Те например бягали от хищник четири пъти по-бавно от останалите.

Източник: БТА