От изтекъл имейл на бившия държавен секретар на САЩ: Израел има 200 ядрени бойни глави
От изтекъл имейл на бившия държавен секретар на САЩ: Израел има 200 ядрени бойни глави / Guliver/Getty Images

Израел има 200 ядрени бойни глави, разкрива бившият американски държавен секретар Колин Пауъл в имейл, изтекъл в интернет, предаде ДПА.

Израел има 115 ядрени бомби

След речта на Бенямин Нетаняху от март 2015 г. пред американския Конгрес, в която израелският премиер изрази опасения от перспективата да бъде сключена ядрена сделка с Иран, Пауъл е написал електронно писмо до Джефри Лийдс, дарител на Демократическата партия. В него бившият държавен секретар на САЩ изразява съмнение, че режимът в Иран би използвал ядрено оръжие, дори да се сдобие с такова, тъй като "момчетата в Техеран знаят, че Израел има 200, всички от които са насочени към Иран, а ние имаме хиляди", съобщиха американското сп. "Нюзуийк" и израелското онлайн издание "Таймс ъв Израел".

Имейлът е бил разгласен в сряда от хакерската организация Ди Си Лийкс, за която двете издания пишат, че според някои информации има връзки с руското разузнаване. Тя е публикувала в сряда голям брой имейли на Пауъл, които са били прегледани от американския блог за външна политика "ЛоубЛог".

Иран продължава да се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, твърди Нетаняху

Израел не е страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия и нито признава, нито отрича да има такива, припомня ДПА.

Източник: БТА