Осъдиха за корупция бившият шеф на полицията в Ню Йорк
Осъдиха за корупция бившият шеф на полицията в Ню Йорк / cнимкa: sxc.hu

Бившият шеф на полицията в Ню Йорк Бърнард Керик беше осъден на 4 години затвор и глоба от 187 931 долара заради корупция, предаде АФП. Керик ръководеше полицията на Голямата ябълка при управлението на кмета Руди Джулиани по времето на атентатите от 11 септември 2001 г. Той беше обвинен във връзки с мафията и взимане на подкупи и се призна за виновен през ноември миналата година. Така се отърва от доста по-тежка присъда, която можеше да достигне до 61 години затвор.

Керик призна, че е приел сумата от 255 000 долара от фирма, кандидатстваща за  договор за изпълнение на обществена поръчка, информира БТА. С парите Керик направил ремонт на апартамента си, инсталирал джакузи в банята си и обзавел кухнята си с най-модерна техника. В замяна на това той помогнал на фирмата да спечели договора за обществената поръчка. Фирмата обаче имала връзки и с местната мафия.

В съда Керик призна също, че когато от Белия дом го разпитвали във връзка със скъпия ремонт на апартамента му, той излъгал откъде се е сдобил с парите.