Осъдиха сирийска блогърка на пет години затвор за шпионаж
Осъдиха сирийска блогърка на пет години затвор за шпионаж / снимка: sxc.hu

Млада сирийска блогърка е осъдена на пет години затвор заради шпионаж в полза на чужда страна, предаде АФП, като се позова на сирийската Обсерватория за правата на човека.

19-годишната Тал ал Малухи е била осъдена от Висшия съд по държавната сигурност в Дамаск по обвинения, че е шпионирала в полза на посолството на САЩ в Египет.

Момичето беше задържано през декември 2009 г. Тя е внучка на бивш сирийски министър при времето на управлението на президента Хафез Асад, покойния баща на сегашния държавен глава Башар Асад.

През октомври сирийският вестник „Ал Уатан” съобщи, че момичето е обвинено в шпионаж, пише БТА. В събота САЩ приканиха сирийските власти да освободят незабавно блогърката и изразиха възмущение, че процесът срещу нея е бил таен. Според правозащитни организации блогът на Тал съдържал поезия и социални коментари, но не и политически позиции.

Новината за присъдата на Тал бе разпространена в деня, в който сирийска правозащитна Лигата за правата на човека, призова да се сложи край на мъченията в затворите и поиска по-добро отношение към сирийските затворници.