/ ThinkStock/Getty Images
Ливанска гражданка бе осъдена в Египет на 11 години затвор по обвинение, че е нанесла оскърбления на египетския народ във видеоклип, пуснат онлайн, предаде ДПА, като се позова на в. "Ал Ахрам".
 
Присъдата срещу Мона Мазбух, произнесена от съд в Кайро за дела по дребни престъпления, подлежи на обжалване, отбелязва вестникът.
 
В 10-минутното видео ливанката се оплаква, че е била сексуално малтретирана по улиците на Кайро, където била на почивка. Тя нарича египтяните "най-мръсния народ" и заявява, че "египтяните са копелета", а Египет е "страна на сводници, които продават жените си за секс".
 
Мазбух добавя, че при предишни свои пребивавания в Египет е ставала жертва на кражби на пари и мобилни телефони. Тя изтъква също, че египтяните заслужават "това, което президентът Абдел Фатах ас Сиси прави с тях" - намек за тежките икономически условия в страната.
 
Впоследствие ливанката пуснала в интернет друго видео, в което се извинява, че не е искала да засегне всички египтяни, а само отделни групи. Тя е била арестувана през май на летище, преди да отпътува от Египет, предаде ДПА.
БТА