Осъдиха на смърт милиардер в Иран (СНИМКИ)
Осъдиха на смърт милиардер в Иран (СНИМКИ) / БГНЕС

Ирански съд е издал смъртна присъда срещу добре известният магнат Бабак Занджани и двама негови колеги, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Първоинстанционният съд е наложил присъдата за корупция след близо петмесечен процес. Тя може да бъде обжалвана.

Освен това подсъдимите ще трябва и да платят обезщетение на Иранската национална петролна компания, и да платят глоба равна на една четвърт от сумата, предаде АФП. 41-годишният магнат притежаваше множество фирми, включително и въздушна компания, които бяха конфискувани.

Водещите нефтени държави подкрепят замразяването на добивите

Занджани беше арестуван през 2013 г. по време на акция срещу предполагаемата корупция по време на управлението на предишния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад. Той е обвинен, че по времето на Ахмадинеджад тайно е продавал ирански петрол като част от престъпна организация и е присвоил милиарди от печалбите. Иранското министерство на петрола заяви, че магнатът дължи над 2 милиарда евро за продажби на петрол, извършени за сметка на правителството на Ахмадинеджад.

Осъдиха на смърт милиардер в Иран (СНИМКИ)
netinfo
Занджани е един от най-богатите бизнесмени в Иран. Състоянието му се оценява на 14 милиарда долара. Той беше арестуван малко след избирането на президента Хасан Рохани, който се бори активно с корупцията. По време на съдебното дело на няколко пъти бяха споменавани членове на предишния кабинет на Ахмадинеджад, отбелязва ДПА.

Занджани е включен в черен списък на САЩ за нарушаване на международните санкции за продажба на ирански петрол. Санкциите бяха отменени през януари, след като Техеран ограничи ядрената си програма и изпълни задълженията си според ядрено споразумение със шестте световни сили.

През 2014 г. иранският бизнесмен милиардер Махафарид Амир Хосрави беше екзекутиран по обвинение в корупция, припомня АП.

Източник: БТА