/ БТА
Новоизбрана тайландска депутатка Рукчанок Сринок бе осъдена на шест години затвор по обвинение в дискредитиране на монархията, предаде Асошиейтед прес.

Срещу Сринок бяха повдигнати обвинения заради два поста в социалната мрежа "Екс", които е публикувала преди две години. Eдната от публикациите е дискредитирала кралското семейство, тъй като е критикувала решението за възлагане на договор за производство на ваксини срещу коронавирус на компания, собственост на крал Маха Ваджиралонгкорн. Освен това Сринок е разпространила антимонархически цитат на френския просвещенски философ Дени Дидро.

Днес тя бе осъдена на по три години лишаване от свобода по всяко от обвиненията, повдигнати съгласно защитаващия монархията член 122 от тайландския Наказателен кодекс. Освен това новоизбраната депутатка бе призната за виновна в нарушаване на Закона за компютърните престъпления, който съдържа широки разпоредби за различни онлайн дейности и е критикуван като заплаха за свободата на изразяване.

Сринок обжалва решението на магистратите и поиска да бъде освободена под гаранция. Ако жалбата ѝ бъде отхвърлена, тя може да загуби депутатския си статут.  
Сринок спечели място в парламента на изборите през май като представител на прогресивната партия "Продължаваме напред".

Въпреки че опозиционното движение спечели най-много гласове, в крайна сметка чрез различни маневри мощните консервативни политически сили успяха да съставят правителство.

Кралското семейство и законът, който го защитава, са подложени на натиск от няколко години насам. През 2020 г. десетки хиляди демонстранти, предимно млади хора, излизаха по улиците на няколко града с искания за конституционна реформа и отмяна на член 112 от Наказателния кодекс. В отговор на действията им властите предприеха съдебни преследвания срещу безпрецедентен брой хора, отбелязва АП.
 
Николай Велев/БТА