Осъдиха бившия президент на Тунис Бен Али на 20 години затвор
Осъдиха бившия президент на Тунис Бен Али на 20 години затвор / снимка: Reuters, архив

Бившият туниски президент Зин ел Абидин Бен Али беше осъден задочно на 20 години затвор от военния съд в Тунис за "подбуждане към безредици, убийства и грабежи в страната", съобщи туниската агенция ТАП, цитирана от Франс прес.

Военният съд издаде присъдата по делото Уарданин за убийството на четирима младежи, застреляни по време на размирици в град Уарданин в средата на януари 2011 г.

През нощта на 15 срещу 16 януари 2011 г. след бягството на Бен Али в Саудитска Арабия, четирима демонстранти бяха убити, когато се опитаха да окажат съпротива след бягството на Каис Бен Али, племенник на сваления президент.

Семействата на жертвите обвиняват служители на силите на реда, че са наредили да се стреля срещу демонстранти, предава БТА. След бягството на Бен Али въоръжените милиции многократно превишиха властта си.

Каис Бен Али, местен владетел в Мсакен в родния район на бившия президент Бен Али, беше арестуван на 14 март в Сус. Близо петнайсет членове на силите за сигурност също бяха обвинени по случая, като военният съд наложи наказания между 5 и 10 години, уточнява ТАП. Някои от обвиняемите са издирвани.

Съдът определи и изплащане на обезщетения за семействата на жертвите между 150 000 и 200 000 динара (75 000 и 100 000 евро).