Освобождават Али Агджа, той разказва за нападението срещу папата
Освобождават Али Агджа, той разказва за нападението срещу папата / снимка: БГНЕС

Турският терорист, който стреля и рани папа Йоан Павел II през 1981 г., е заявил, че ще разкрие истината за покушението срещу него, след като бъде освободен от затвора, съобщиха неговите адвокати. 52-годишният Мехмет Али Агджа ще бъде освободен на 18 януари, след като прекара повече от 28 години в италиански и турски затвори.

"Ще отговоря на всички въпроси (за опита за убийство) в следващите няколко седмици", е заявил Агджа в писмо, представено от адвокатите му по-рано тази седмица, пише БГНЕС. Той е заявил също, че иска да посети Рим, да се срещне с папа Бенедикт XVI и да се поклони пред гроба на Папа Йоан Павел II, който се срещна с него и му прости през 1983 г.

Нападението срещу папата остана забулено в мистерия, въпреки че преди четири години италианска парламентарна комисия обвини бивши съветски лидери и българските тайни служби, че стоят зад заговора за убийството на Светия отец. Адвокатите на Агджа заявиха, че техният клиент е получил над 50 предложения за книги и филми от различни издатели и продуценти, и може да спечели милиони долари от продажбата на историята си.

Агджа, който е бивш член на турската крайно дясна националистическа организация "Сивите вълци", излежа 19 години в италиански затвор за опита за убийството на папата и беше екстрадиран в Турция през 2000 г. Той беше изпратен обратно в затвора за убийството на турския журналист от вестник "Миллиет" Абди Ипекчи през 1979 г.