/ БГНЕС
Замира Хаджиева, която бе задържана миналата седмица в Лондон, бе освободена под гаранция.

Хаджиева бе арестувана от британските власти по искане за екстрадиция от Азербайджан. След като първоначално бе освободена под гаранция, тя отново бе задържана вследствие на жалба от азербайджанска страна.

Лондонският съд обаче отхвърли днес жалбата и нареди Замира Хаджиева да бъде освободена под условие да си стои у дома между девет вечерта и шест сутринта и да не напуска Лондон, докато не бъде взето окончателно решение по молбата за екстрадиция.

Хаджиева е разследвана и от британската служба за борба с организираната престъпност заради подозрения за неясен произход на богатството ѝ.

Според службата Хаджиева е изхарчила между 2006 и 2018 г. 16 милиона паунда в лондонския магазин за луксозни стоки "Хародс", намиращ се недалеч от къщата ѝ на стойност 11,5 милиона паунда.
В рамките на разследването службата е иззела бижута на стойност 400 000 паунда, които дъщерята на Хаджиева е отнесла в прочутата заложна къща "Кристис", за да бъдат оценени.

"Позицията на Британската служба за борба с организираната престъпност е, че източникът на средствата, с които са закупени бижутата, трябва да бъде подложен на по-задълбочено разследване", заяви службата.

Замира Хаджиева е съпруга на бившия директор на Международната банка на Азербайджан Джахангир Хаджиев, който бе осъден през 2016 г. в Азербайджан за отклоняване на средства от фондове.
БТА