Осуетиха атентат срещу Олимпиадата в Пекин
Осуетиха атентат срещу Олимпиадата в Пекин / снимка: БГНЕС
В началото на годината, в населения предимно с мюсюлмани район Синцзян, в северозападен Китай бяха ликвидирани двама души и арестувани 15, за които се предполага, че са сепаратисти, подготвящи атентат срещу предстоящите Олимпийски игри в Пекин.

При операцията, извършена в Урумчи, главен град на района, пострадаха и петима полицаи, предаде Синхуа.

Олимпийските игри през август са важно събитие и има хора, които се опитват да го саботират, цитира агенцията ръководителя на комунистическата партия в Синцзянския район Ван Лецюан.

Според Синхуа ликвидираните сепаратисти били свързани с група, фигурираща от 2002 г. в списъка на ООН на терористичните организации – Ислямско движение на Източен Туркестан.

В петък е бил осуетен и терористичен атентат срещу самолет по линията Урумчи-Пекин информират китайските медии, като цитират представител на Синцзянския район. Самолет на компанията Чайна сатън еърлайнс е бил приземен в Ланчжоу, главен град на съседната на Синцзян провинция Гансу, тъй като няколко души се опитали да предизвикат въздушна катастрофа. Екипажът се справил с нападателите и всички пътници и членове на екипажа останали невредими. Според ръководителят на регионалното правителство на Синцзян Нур Бекри в момента се води следствие и подробности по инцидента не се разгласяват.

Близо 10 милиона мюсюлмани, сред които уйгурите (тюркско малцинство), живеят в Синцзянския автономен район при 18 милиона мюсюлмани в цял Китай.

Все още има групи, които продължават да се борят за независимостта на Източен Туркестан, просъществувал за кратко като република между 1930 и 1939 г., отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.