Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / МВнР на Северна Македония
„Това посещение идва в точния момент, точно преди самия край на широкия процес на консултации относно последното предложение на френското председателство към Съвета на ЕС за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. С днешното заседание на парламента приключват започнатите консултации с всички заинтересовани държавни и обществени страни, за да вземем правилното решение, което засяга нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца“, написа на фейсбук профила си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Османи пише, че оценява обръщението, което Урсула фон дер Лайен ще направи пред депутатите, от което очаква „принос в консултативния процес и подкрепа за продължаване на европейската интеграция“ на страната и припомня, че това е второто обръщение към парламента  на Република Северна Македония на председател на Европейската комисия. „Първият път, Романо Проди, в самото начало на евроинтеграционния ни път, по повод подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, а сега в самото начало на преговорите, като последен етап преди пълноправното ни членство в съюз. Европейската комисия винаги е била доказан партньор по пътя на евроинтеграционния ни процес, като стриктно и обективно е анализирала ситуацията и постигнатия напредък, отразен в доклади за напредъка на държавата. Очакваме тази подкрепа и занапред, през целия процес на преговори за присъединяване“, написа Османи.На председателя на Европейската комисия предстоят срещи с премиера Димитър Ковачевски и с президента на държавата Стево Пендаровски.

Фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни, давайки стимул на властите в Република Северна Македония да приемат предложението, което ще отвори възможност за преговори на страната за членство в ЕС.

На приемането на предложението се противопоставя опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които организират протести под надслов „Ултиматум - Не, благодаря“. Пред парламента на страната вече е разположен палатковият лагер на „Левица“, който беше пред сградата на правителството, опозицията призова гражданите да протестират днес по време на заседанието на парламента. В центъра на града има засилено полицейско присъствие.
БТА