Една от по-малките партии, коалиционни партньори на СДСМ - Демократическият съюз обяви, че настоява Преговорната рамка, предложена от ЕС за преговори на Република Северна Македония да бъде пренаписана и от нея да бъдат премахнати двустранните въпроси, „наложени от България“, а конституционните промени за включването на българите в Конституцията „да са на реципрочна основа, като Съветът на ЕС приеме заключение, което задължава България да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург за признаване на права на македонците в България, като право на сдружаване, създаване на културни сдружения, политическо организиране и др.“. 

„Особено подчертаваме, че не трябва да се приемат разговори за македонските революционери, които са в кода на всеки македонец, като Гоце Делчев, Яне Сандански, Дамян Груев и други революционери. Да спрат всякакви дискусии за съвместно честване на македонските национални празници, Илинден и др.“, пишат в съобщение от Демократическия съюз.

Нови протести в Скопие заради френското предложение

Според тях „в преговорната рамка, годишните прегледи, планът за действие и протоколите не трябва да се приемат решения, които позволяват на България да се намесва във вътрешните работи на Република Северна  Македония.“ 

От партията предлагат публичният дебат по преговорната рамка да продължи, да се съберат всички предложения, след което да се проведе дебат в парламента и да се направят заключения с консенсус на всички народни представители. 

„Ако Европейският съюз не разбира македонските позиции, то това модифицирано френско предложение трябва да бъде отхвърлено“, пишат от Демократичния съюз.

Междувременно продължават консултациите на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски с политическите партии в страната, в които се обсъжда предложението на преговорна рамка с ЕС. Официално за днес е обявена среща със Зиядин Села - председател на опозиционната албанска партия Алианс за албанците.

След като вчера разговорите с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не доведеха до обща позиция, за тази вечер също е обявен протест пред сградата на правителството, а лидерът на опозиционната партия Левица Димитър Апасиев заяви, че ще го радикализират. 
БТА