"Имаме искрени намерения да възстановим положителната тенденция на диалог и сътрудничество с България, установена през миналата година, въпреки че в краткосрочен план, предстоящите избори там са утежняващо обстоятелство за развитието на двустранните отношения. Въпреки това оставаме ангажирани с успокояването на напрежението и деескалацията на нажежената атмосфера, изразена и в непропорционалните реакции в на единичен случай, за изясняването на който държавата незабавно предприе всички необходими мерки. Важно е да не позволим провокативни тенденции от двете страни на границата да отвлекат процеса в посока, която не е в интерес и за двете страни”, каза във видеообръщение по време на втория ден от конференцията „Година на нови възможности” министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Брюксел.

Османи: Русия има интерес да поддържа живи конфликтите в Западните Балкани

Османи добави, че през тази година страната има изключителна възможност да се докаже като надежден партньор на международната общност чрез председателството на ОССЕ, Американско-Адриатическата харта, както и с Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Темата на панела, беше на тема „Външна политика, политика за сигурност и отбрана, предизвикателства и възможности за осигуряване на международното сътрудничество и сигурност“. В него, освен министъра на външните работи Буяр Османи, участваха и министърът на отбраната Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, както и деканът на Факултета по сигурност в Скопие проф. д-р Никола Дуйовски и президентът на Евроатлантическия съвет Исмет Рамадани.
 
БТА /Маринела Величкова