Още 1000 мигранти се опитаха да влязат в тунела под Ламанша
Още 1000 мигранти се опитаха да влязат в тунела под Ламанша / БГНЕС

Близо 1000 мигранти направиха нов опит да влязат в тунела под Ламанша откъм френския град Кале, за да се прехвърлят във Великобритания, съобщиха днес органите на реда във Франция, цитирани от ТАСС.

Тази нощ полицията задържа около 300 души. Общият брой на мигрантите, щурмували забранената зона, този път бе десеторно по-малък, отколкото тези дни, когато за една нощ се правеха по 2000-2500 такива опита.

Според експерти това до голяма степен се дължи на подкрепленията, изпратени от Париж - 120 жандармеристи в помощ на местните власти.

Мерките за сигурност са значително подсилени, констатира ръководството на компанията оператор на тунела "Евротунел". По-рано тя поиска от Франция 9,7 милиарда евро като компенсация за щетите от неканени гости и за разходите по охрана на тунела, които прави самото дружество.

Кметът на Кале Наташа Бушар поиска от официален Париж 50 милиона евро като компенсация за щетите, нанесени на града от мигранти.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да депортира от кралството повече нелегални мигранти, предаде ДПА.

Независимо че положението поставя "истинско изпитание" пред страната, Великобритания няма да се превърне в "спокоен пристан", каза Камерън пред репортери при посещение във Виетнам.

"Трябва да защитаваме границите си, като действаме ръка за ръка с нашите съседи - французите, и точно това правим", увери той.

Източник: БТА