Осем политически партии влизат в парламента на Литва
Осем политически партии влизат в парламента на Литва / снимка: БГНЕС

В парламента на Литва влизат осем от 17-те политически партии, които участваха на изборите, сочат резултатите от преброяването на бюлетините от близо 2/3 от общо 2034 изборни секции. Поради ниска активност на избирателите не се смята за състоял се референдумът за продължаване срока на експлоатация на АЕЦ "Игналина", единствената в Балтийските страни. Участието на 48% от избирателите не е достатъчно, за да бъде признат за валиден референдумът, за което бе необходимо да са гласували повече от 50 на сто от имащите право на глас.

В многомандатния окръг, където по партийни списъци се избират 70 депутати, води дясната опозиционна партия на консерваторите Съюз "Отечество", която по неокончателните данни е събрала 17,48 на сто от гласовете. На второ място с 14,83 процента е новакът в кампанията, популистката Партия на националното възкресение, обединяваща звезди от шоубизнеса. Трета е партията на бившия президент Роландас Паксас "Ред и справедливост" с 13,63 процента. Следва управляващата социалдемократическа партия с 12,26 процента.

В парламента влизат още Партията на труда на бизнесмена и бивш министър на икономиката Виктор Успаских с 10,46 процента, Изборно действие на литовските поляци, Съюзът на либералите и Съюзът на либералите и центъра. Трите последни формации до края на преброяването ще балансират на ръба на влизането в парламента.